Polub nas na Facebooku

środa, 18 lipca 2012

Pieczeń z dzika

Dzik jest dziki,
Dzik jest zły,
Dzik ma bardzo ostre kły,
Kto spotyka w lesie dzika......
......ten, jeśli jest Bogusiem (tatą Darka), na pewno dzikowi nie popuści!!
Noga takiego właśnie dzikiego dzika zalegała nam w zamrażarce od paru miesięcy. Olbrzymi kawał mięsa, z którym nie wiadomo co zrobić. Długo się zastanawialiśmy, mieliśmy parę planów, aż zdecydowaliśmy, że dzika przygotujemy na specjalne imieninowe życzenie. Przepis pochodzi od znajomego szefa kuchni i jego efekt był jedną wielką niewiadomą. Trochę stresu było, ale ostatecznie mięso wszystkim bardzo smakowało. Zapraszam na wielki powrót Darka do gotowania :)

Jak to zrobić:
  • udziec z dzika (myślę, że może być zwykła wieprzowina, jeśli ktoś nie dysponuje myśliwym w rodzinie)
  • 1 duży seler
  • 3 białe części pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 marchewek
  • garść świeżego tymianku
  • 1/2 opakowania soli peklującej (na 1,5 kg mięsa)
  • 3 łyżki jagód jałowca
  • 2 łyżki rozmarynu
  • pieprz

Mięso oddzielić od kości (jeśli ktoś nie ma wystarczająco dużego piekarnika, żeby zmieścić całą nogę) i dokładnie obtoczyć w soli peklującej. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce lub wrzucić do malaksera razem z tymiankiem i bardzo dokładnie rozdrobnić. Mięso należy ułożyć w naczyniu i obłożyć warzywami tak, aby odciąć dopływ powietrza. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 dni. Po tym czasie mięso wyjąc i oczyścić z warzyw. Opłukać wodą. Warzywa wyrzucić - już się do niczego nie przydadzą. Następnie mięso osuszyć i obsmażyć przez parę minut na każdej stronie, aby zamknąć soki wewnątrz. Obsmażone mięso obsypać pieprzem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Posypać ziołami i jagodami jałowca. Kilka jagód można rozgnieść, żeby aromat był bardziej wyczuwalny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2,5-3 godziny (zależy od wielkości kawałków mięsa). Noga w całości będzie potrzebowała pewnie około 4 godzin.

!! UWAGA: mięso równo się dopiecze jeśli przed obsmażeniem podzielimy je na mniej więcej równe kawałki.






SMACZNEGO!




dołączam przepis do akcji:

3 komentarze:

  1. ciekawy przepis, będę musiał spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, mój jest bardzo podobny, jeżeli nie identyczny tylko ja nie dodaje selera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mięsa marynowanego w soli peklującej (czyli peklowanego) nie można poddawać obróbce cieplnej w temperaturze powyżej 140 st C. Nie można go smażyć ani tym bardziej piec w wysokiej temperaturze. W wysokiej temperaturze azotyny rozkładają się na związki rakotwórcze.

    OdpowiedzUsuń