Polub nas na Facebooku

wtorek, 25 listopada 2014

Kotleciki z cieciorki

Obiad: kotleciki z cieciorki, niepalona kasza gryczana, sos pieczarkowy i buraki
Każdy przynajmniej raz w życiu obiecywał sobie, że "od jutra nie jem słodyczy" albo "zacznę zdrowo się odżywiać" albo "będę jeść regularnie", "przestanę podjadać wieczorami" i tak dalej i tak dalej..nasza skłonność do takich obietnic wzrasta w kilku szczególnych momentach roku: po Bożym Narodzeniu, przed wakacjami, po wakacjach i w Sylwestra. Czasem ślubujemy sobie też w dniu urodzin lub, co bywa najbardziej skuteczne, gdy podczas rutynowej wizyty u lekarza okaże się, że mamy poważne niedobory albo nasze zdrowie jest zagrożone w jakiś inny sposób. Zmiana nawyków jest bardzo trudna, szczególnie kiedy nie bardzo umiemy poruszać się po świecie "dobrej żywności" i kojarzymy ją wyłącznie z waflami ryżowymi, pozbawioną smaku owsianką i produktami typu light. Owszem, na początku trzeba się trochę wysilić, ale z biegiem czasu zdrowe wybory przychodzą naturalnie i bez trudu.
U mnie pierwszym krokiem do zmiany nawyków była rezygnacja z mięsa. Nie było łatwo, ile można jeść ryż z warzywami.. z czasem udało mi się znaleźć jakiś fajny przepis, potem kolejny, poznawałam nowe produkty i inspirowałam się pomysłami innych, dzięki czemu dziś, po 3 latach wegetarianizmu, jestem o lata świetlne dalej. Teraz sama kombinuję, wymyślam przepisy oraz szukam zdrowych alternatyw. Wiem jak jeść jarmuż, wiem czym są nasiona chia, amarantus i quinoa. Cieszę się życiem, bo nie muszę liczyć kalorii jedząc przy okazji wszystko to, co lubię. Uważam, że warto podjąć to wyzwanie dla siebie, swojego zdrowia i samopoczucia. To co, po wegetariańskim kotleciku?

Jak to zrobić (6 kotlecików):
  • 260 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki nasion sezamu zmielonych w młynku do kawy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chilli
Jeden kotlecik to ok. 205 kcal

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Formować kotleciki dłońmi wysmarowanymi cienko oliwą/olejem (nie będą się kleiły do rąk). Można je upiec w piekarniku (150 st. przez 20 minut) lub usmażyć. Upieczone będą dość suche, więc warto zrobić do nich jakiś sos lub dodać w przepisie więcej oliwy.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz