Obiad: kotleciki z cieciorki, niepalona kasza gryczana, sos pieczarkowy i buraki |
U mnie pierwszym krokiem do zmiany nawyków była rezygnacja z mięsa. Nie było łatwo, ile można jeść ryż z warzywami.. z czasem udało mi się znaleźć jakiś fajny przepis, potem kolejny, poznawałam nowe produkty i inspirowałam się pomysłami innych, dzięki czemu dziś, po 3 latach wegetarianizmu, jestem o lata świetlne dalej. Teraz sama kombinuję, wymyślam przepisy oraz szukam zdrowych alternatyw. Wiem jak jeść jarmuż, wiem czym są nasiona chia, amarantus i quinoa. Cieszę się życiem, bo nie muszę liczyć kalorii jedząc przy okazji wszystko to, co lubię. Uważam, że warto podjąć to wyzwanie dla siebie, swojego zdrowia i samopoczucia. To co, po wegetariańskim kotleciku?
Jak to zrobić (6 kotlecików):
- 260 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 jajko
- 2 łyżki nasion sezamu zmielonych w młynku do kawy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- chilli
Jeden kotlecik to ok. 205 kcal
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Formować kotleciki dłońmi wysmarowanymi cienko oliwą/olejem (nie będą się kleiły do rąk). Można je upiec w piekarniku (150 st. przez 20 minut) lub usmażyć. Upieczone będą dość suche, więc warto zrobić do nich jakiś sos lub dodać w przepisie więcej oliwy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz