Trochę inną sałatką z tuńczyka. Bez ryżu, bez majonezu, za to z czerwoną soczewicą i azjatyckim smaczkiem. Nieco zdrowsza od tradycyjnej, bo soczewica ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych od białego ryżu.
Jak to zrobić:
- 2 czerwone papryki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki suchej)
- 1/2 pęczka pietruszki (posiekana)
- 1/2 puszki ananasów (u mnie krojone)
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka chilli
- sól do smaku
Wszystkie składniki oprócz papryk wymieszać w misce i zostawić w lodówce na godzinę. Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona i wypełnić sałatką. Upiec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 150 stopni, czas 30-40 minut.
SMACZNEGO!
Pysznie, zdrowo, kolorowo:)
OdpowiedzUsuńInteresujący farsz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń