Polub nas na Facebooku

sobota, 6 września 2014

Papryki faszerowane sałatką z tuńczyka

Trochę inną sałatką z tuńczyka. Bez ryżu, bez majonezu, za to z czerwoną soczewicą i azjatyckim smaczkiem. Nieco zdrowsza od tradycyjnej, bo soczewica ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych od białego ryżu.

Jak to zrobić:
  • 2 czerwone papryki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki suchej)
  • 1/2 pęczka pietruszki (posiekana)
  • 1/2 puszki ananasów (u mnie krojone)
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól do smaku
Wszystkie składniki oprócz papryk wymieszać w misce i zostawić w lodówce na godzinę. Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona i wypełnić sałatką. Upiec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 150 stopni, czas 30-40 minut.



SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Interesujący farsz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń