Polub nas na Facebooku

sobota, 26 października 2013

Śledź po kaszubsku

Danie mojego dzieciństwa. Nie dlatego, że od dziecka karmiono mnie śledziami, ale dlatego, że śledź po kaszubsku jest jedną z moich ulubionych potraw już od najmłodszych lat. Serio, mogłam mieć z 10-12 lat jak rozsmakowałam się w kaszubskich śledzikach. Uwielbiałam te filety w czerwonym sosie owinięte wokół solidnej porcji cebulki i szczerze mówiąc uwielbiam je nadal. Darek jest takim samym, o ile nie większym fanem tych śledzi i było tylko kwestią czasu kiedy zdecyduje się przyrządzić je własnoręcznie.
Śledzie po kaszubsku zrobione według tego przepisu nie smakują dokładnie tak, jak te sklepowe, ale myślę, że jest to kwestia pominięcia ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, co wyszło nam z pewnością na zdrowie. Być może jest to własnie prawdziwy smak tej potrawy...? Tak czy inaczej, przepis godny powtórzenia.

Jak to zrobić:

  • 250 g filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 goździków
  • pieprz i sól (ilość wg uznania)
  • masło do smażenia
Śledzie namoczyć (jeśli są bardzo słone). Odcedzone śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Ostudzić i dodać śledzie. Dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły.


SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie śledzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez oleju? No to na reszcie coś w sam raz dla mnie :)) Na pewno w te święta wypróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyny tłuszcz to masło do smażenia dodatków. Mam nadzieję, że sprawdzą się na świątecznym stole :) Pozdrawiam! Dorota

      Usuń