Polub nas na Facebooku

sobota, 12 października 2013

Ekspresowa porcja zdrowia: sałatka z awokado i gruszki

Trochę zdrowia na sobotę. Za oknem miało być pięknie, ciepło i słonecznie, tymczasem jest ponuro, niskie ciśnienie dobija, a z obiecanych 20 stopni jest połowa. No nic, życie płynie dalej i nawet z tak szaro-burych chwil trzeba korzystać w pełni. Proponuję zastrzyk energii w postaci dobrego, wartościowego jedzenia, a jakże :) dzisiejsza sałatka jest tak szybka i prosta, że nawet nie można jej nazwać czy ekspresową. Robi się ją naprawdę w mgnieniu oka, smakuje fantastycznie (moje najnowsze odkrycie: gruszka, orzechy włoskie i tymianek - PYYYCHAAA) i dostarcza wyłącznie pozytywnej energii. Dodatek awokado i orzechów czyni potrawę dość bogatą w kalorie i tłuszcz, ale akurat ten rodzaj tłuszczu (czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) jest dla naszego zdrowia bezcenny. Zachęcam bardzo gorąco do spróbowania!

PS. Ostatnio na blogu mało się dzieje, ale to wszystko z powodu pewnej serii przepisów, którą dla Was przygotowuję. Start już w poniedziałek!

Jak to zrobić (dla 2 osób):
  • 1 małe awokado
  • 1 gruszka
  • sok z połowy cytryny
  • 5-6 łyżek oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1/2 świeżej papryczki chilli (posiekana)
  • 4 orzechy włoskie (pozbawione łupin i posiekane)
W miseczce wymieszać sok z cytryny z posiekanym czosnkiem, chilli, solą, tymiankiem i olejem. Odstawić na chwilę. W międzyczasie gruszkę ze skórką pozbawić pestek i pokroić wzdłuż w plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i również pokroić wzdłuż. Na talerzach układać na przemian plasterki gruszki i awokado (po połowie gruszki i awokado na osobę). Na koniec polać wszystko sosem, posypać siekanymi orzechami i od razu jeść.



SMACZNEGO!

1 komentarz: