Polub nas na Facebooku

wtorek, 27 sierpnia 2013

Sałatka grecka po polsku z włoskim pesto też po polsku

Polacy nie gęsi i swoją kuchnię mają!
                                                                          Czasem tylko troszkę o niej zapominają....

Zauważyliście, że jako naród mamy tendencję do faworyzowania tego, co zagraniczne i do narzekania, że trawa u sąsiada jest zawsze bardziej zielona? I to w każdej dziedzinie! Brytyjski Harry Potter jest fajniejszy niż nasz Pan Kleks, a "amerykańscy naukowcy" zawsze będą mądrzejsi od naszych. Doszło nawet do tego, że w pogoni za sympatią odbiorców zaczęliśmy tworzyć jakieś nieudolne kopie zagranicznych formatów, ot chociażby słusznie okryta złą sławą "Kac Wawa", która swojej amerykańskiej siostrze do pięt nie dorasta i wszyscy, łącznie z twórcami, doskonale zdają sobie z tego sprawę. Dziwne, głupie, żenujące, ale prawdziwe.
Podobnie jest w kuchni i piszę to całkowicie świadoma swojej absolutnej miłości do kuchni włoskiej. Nie chodzi tu jednak o preferencje smakowe, a o pewien trend, który objawia się tym, że na naszych stołach poczciwe śledziki zaczynają ustępować miejsca krewetkom. Wiem, że świat idzie do przodu i nic się na to nie poradzi. Gusta się zmieniają, a niektóre produkty, do niedawna niedostępne, można kupować w lokalnym sklepie. Dziś jednak spróbuję połączyć w jednej potrawie pęd ku obcemu z sentymentem do naszych swojskich smaków. Oto zjazd międzynarodowy na jednym talerzu: grecka formuła, włoski dodatek, ale polskie składniki. Zapraszam! Tylko spieszcie się, dopóki jeszcze składnik nr 1 jest dostępny :)

Jak to zrobić:
  • 3 duże, najpiękniejsze, najbardziej dojrzałe i najsłodsze pomidory, jakie znajdziecie
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 plastry białego sera pokrojone w grubą kostkę
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 orzechy włoskie wyłuskane
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki wody
  • sól i pieprz
Pomidory pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka (czyli tak jakby w plasterki, ale krojone wzdłuż cebuli). Wszystkie składniki lekko przemieszać w misce i posypać kostkami białego sera. W blenderze zmiksować natkę z orzechami, olejem, wodą, czosnkiem, solą i pieprzem na gładki sos. Sałatkę nałożyć na talerze i polać pietruszkowym sosem.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz