Polub nas na Facebooku

piątek, 23 listopada 2012

Ekspresowe spaghetti z sosem z orzechów włoskich

Zachciało mi się makaronu..oj jak bardzo mi się zachciało!!! Do tego jakiś pyszny, szybki sos...mmm :) Osobom znudzonym sosami serowymi, mięsnymi, pomidorowymi, szpinakowymi oraz innymi standardami proponuję wyjątkowy, aromatyczny i zupełnie zaskakujący sos z orzechów włoskich. Do jego stworzenia zainspirowała mnie Nigella, ale musiało upłynąć trochę czasu zanim odważyłam się połączyć makaron z orzechami. I szkoda, że tyle zwlekałam! Jeśli kiedyś otworzę restaurację to ten makaron na 100% zagości w menu!
Danie robi się tyle, ile trwa ugotowanie makaronu, czyli około 15 minut, a jego przyrządzenie obejmuje dosłownie kilka prostych czynności. Składniki są banalne, a ich połączenie daje fantastyczny efekt. Przy okazji orzechy włoskie porządnie odżywią nasz mózg, który pod koniec dnia może być nieco przemęczony.

Jak to zrobić (1 porcja):
  • 75 g makaronu spaghetti
  • 6 orzechów włoskich całych (czyli 12 "móżdżków")
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartego sera (u mnie zwykły żółty)
  • 1 maleńki ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka listków bazylii
W blenderze zmiksować obrane z łupiny orzechy z jajkiem i solą. Makaron ugotować, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Do gorącego makaronu od razu wlać sos orzechowy i wsypać ser. Podawać z listkami bazylii....
...i już, to tyle??? Tak - to tyle :)



SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Robię w sobotę!! Uwielbiam makaron i chcę tego spróbować tym bardziej, że przepis nie jest skomplikowany i wygląda bardzo zachęcająco :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. super! Daj znać czy się udał no i czy smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam!!!
    Bardzo smakowało!!!!!!!!! -zwłaszcza najbardziej wybrednej w rodzinie czyli mojej mamie ;-) umieściłam post u siebie z tym przepisem -oczywiście z zaznaczeniem, że jest Wasz!!! ;p

    :):):)

    OdpowiedzUsuń