Polub nas na Facebooku

wtorek, 1 lipca 2014

Wegańska "carbonara"

W kuchni wegańskiej, czyli nie zawierającej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym mleko, miód, sery, jajka itd..) nie jestem zbyt obeznana. Pieczenie ciasta z siemieniem lnianym zamiast jajek i robienie jajecznicy z tofu wciąż wydaje mi się zbyt ekstrawaganckie i mało atrakcyjne. Jednak coraz częściej próbuję zmierzyć się z wegańskimi potrawami i szukam wśród nich smaków, które będa mi pasowały. Do przygotowania dzisiejszej potrawy skłonił mnie obejrzany w sobotę program o połowie tuńczyków, w ktorym los tych zwierząt prezentował się bardzo smutno: wyobraźcie sobie ogromną, 200-kilogramową rybę walczącą przez 2 godziny o życie i próbująca desperacko uwolnić się z haczyka (haka?), a na pokładzie statku gromada podekscytowanych facetów wbija w jej ciało wielkie harpuny i usiłuje wyciągnąć z wody. Ryba jest bez szans. Żyła przez wiele długich lat tylko po to, żeby któregoś dnia popełnić ten jeden jedyny błąd i dać się zabić. Na jakis czas ochota na ryby mi przeszła.
Na szczęscie nikt nie musiał stracić życia, żebym mogła zjeść mój makaron z wegańskim sosem a la carbonara. Ten sos można też wykorzystać jako beszamel na przykład do wegańskiej lazanii. Jest prosty, smaczny i w 100% cruelty free.

Jak to zrobić (4 porcje):
  • 1 średni kalafior
  • 1 łyżka oleju kokosowego (nie to samo co palmowy!!) lub innego (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek
  • garść pestek dyni
  • szczypiorek
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki)
  • makaron
Kalafior ugotować do miękkości i ostudzić. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zrobią się miękkie (ale nie spalone!) i również przestudzić. W blenderze zmiksować kalafior z cebulą, czosnkiem i przyprawami (można dodać trochę wody). Ugotowany, gorący makaron wymieszać na patelni lub w garnku z sosem i oliwkami. Wyłożyć na talerze posypać szczypiorkiem i pestkami dyni.


SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Fajny obiadek!! Zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet fajne, tylko makaron nie jest weganski, poniewaz ma w swoim skladzie jajka.Chyba, ze robisz sama makaron bez jajek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, skupiłam się na sosie :) ale sądzę, że prawdziwi weganie będą potrafili poradzić sobie ze znalezieniem substytutu makaronu jajecznego :)

      Usuń
    2. Nie jest prawdą, że każdy kupny makaron jest z jajkiem. Wiele makaronów NIE jest z jajkiem więc niech anonimowy nie wciska ludziom kitu :D

      Usuń
  3. jajka ma w składzie tylko makaron JAJECZNY, sama nazwa wskazuje, co omijać, większość jest bez:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie pełnoziarniste sa wefanskie i z dyrum tyz wiec spoooczko :3

    OdpowiedzUsuń