Polub nas na Facebooku

czwartek, 22 stycznia 2015

Cytrynowa ryba

Na fali sobotniego saunowania oprócz paprykowej zupy powstało jeszcze jedno danie: ryba cytrynowa w bardzo ciekawym towarzystwie z przepisu Karola Okrasy. Jedliście kiedyś rybę, która smakowała jak ciasto cytrynowe? Jeśli nie, to musicie wypróbować ten przepis...

Jak to zrobić (podaję za oryginałem stąd KLIK):

  • 4 dzwonka łososia min. 2 cm grubości (u nas tilapia)
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 twarde ogórki kiszone lub małosolne z sokiem
  • 3 dymki
  • ¼ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka (u nas cytryna)
  • sól, pieprz
Sposób Karola Okrasy: na patelni zagotowujemy wodę, dokładając masło i czosnek, kiedy się chwilę pogotuję dolewamy sok z kiszonych ogórków (przepis nie podaje ile, dodaj ile uznasz za słuszne), dokładamy miód. Kiedy miód się rozpuści dorzucamy ogórki pokrojone w drobna kostkę, białe części dymki w krążkach, ziarna kolendry. Kiedy wszystko się zagotuje, wkładamy dzwonka łososia doprawione jedynie startą skórką z limonki/cytryny. Gotujemy 5 – 6 minut, polewając wywarem rybę. Rybę wyjmujemy, a sos redukujemy na wolnym ogniu, aż będzie gęsty. Rybę podajemy z sosem i posiekanym szczypiorem od dymki.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz