Smak klusek śląskich chyba każdemu jest dobrze znany. Ale w takiej wersji, jaką pokazałam ostatnio raczej mało kto ich próbował i pewnie osoby bardziej związane z tradycją będą kręcić nosem. Zachęcam jednak do przełamania uprzedzeń i zrobienia choć maleńkiej porcji do wypróbowania (przepis tutaj: klik). Naprawdę warto czasem otworzyć się na nowe, bo nigdy nie wiadomo, czy nie spotka nas dzięki temu jakaś miła niespodzianka :)
O ile zwykłe kluski doskonale sprawdzają się z dodatkiem sosów mięsnych, o tyle moje zielone kluski śląskie nie wyobrażają sobie innego towarzysza niż warzywa. A że lato mamy w pełni to naprawdę jest w czym wybierać. W mojej dzisiejszej propozycji użyłam różnych kolorowych warzyw, dzięki czemu aż miło popatrzeć na to danie, prawda?
Jak to zrobić:
Jak to zrobić:
- 1/2 żółtej cukinii
- 2 duże pomidory (mogą być obrane ze skórki)
- 1/2 cebuli
- kilka strąków młodej zielonej fasoli lub fasolka szparagowa
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 liść laurowy
- garść siekanej zieleniny (pietruszka, koperek lub oba na raz)
- sól
- oliwa do smażenia
Fasolę wrzucić do wrzątku na dosłownie 5 minut, wyjąć, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem i chilli. Posolić i dodać tymianek oraz liść laurowy. Cukinię pokroić w cienkie półplastry, pomidory na małe kawałki i wrzucić na patelnię najpierw pomidory, a po kilku minutach cukinię. Dolać ok. 1/2 szklanki wody i przykryć. Dusić na malutkim ogniu przez 3 minuty, wrzucić fasolę i połowę zieleniny, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Zostawić pod przykryciem na kilka minut, żeby fasola się podgrzała. Podawać z zielonymi kluskami posypane pozostałą zieleniną.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz