Polub nas na Facebooku

sobota, 3 listopada 2012

Wege-kotlety i pampuchy w sosie grzybowym

Co robi statystyczny Polak po dobrej imprezie z kolegami? Imprezie z gatunku tych "Stary, jak dawno cię nie widziałem!!!"? Ktoś powiedział śpi pół dnia? Brawo! Leczy kaca nie ruszając się z łóżka? Tak, to również poprawna odpowiedź.
A co robi Darek po takiej imprezie? No? Otóż Darek, proszę państwa, idzie na grzyby...budzi się, szybko połyka coś przeciwbólowego, je śniadanie i rusza w las. Nie jest to takie proste, o nie! Trzeba stoczyć naprawdę ciężką walkę z samym sobą, żeby zmusić się do tych wszystkich czynności wbrew zdrowemu rozsądkowi, który podpowiada "Przecież był śnieg i mróz, gdzie ty chcesz szukać grzybów??". Cóż, zdrowy rozsądek się pomylił, co pokazuje, że czasem warto zrobić coś szalonego. Efekt był taki, że po przejściu kilometra Darek musiał wrócić do domu po koszyk, bo siateczka, którą ze sobą zabrał nie pomieściłaby tych wszystkich maślaków, podgrzybków i prawdziwków, które jak się okazało bardzo lubią śnieg i mróz. Jego heroiczny czyn został nagrodzony wspaniałym obiadem składającym się z domowych pampuchów (drożdżowych klusek na parze) i fasolowych wege-kotletów skąpanych w sosie ze świeżutkich leśnych grzybów. Przepyszne zakończenie sezonu. Zimo przybywaj!

Przepis na pampuchy zaczerpnęłam z bloga Skarbnica Smaków (o tutaj), więc nie będę go powielać - odsyłam do autorki. Moja mała modyfikacja polegała na zastąpieniu masła 5 łyżkami oliwy. Z przepisu wyszło 12 pampuchów.

Jak to zrobić:

 Kotlety:
  • puszka białej fasoli
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek zielonej części pora
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej+trochę do panierowania
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dużo pieprzu i sól do smaku
Że niby nie ma grzybów?
Sos:
  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 pęczka siekanej natki pietruszki
  • dużo pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • sól do smaku
Składniki na kotlety wrzucić do robota i zmiksować. Dla "niezmotoryzowanych": pietruszkę, pora, pomidory, cebulę i czosnek posiekać. Fasolę zgnieść z kukurydzą. Połączyć wszystkie składniki z bułką, kaszą i jajkiem. Dolać oliwę, dodać majeranek, posolić, popieprzyć i wymieszać. Z masy lepić kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron.
Grzyby oczyścić i pokroić. Wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15-20 minut. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Na patelni zeszklić na maśle cebulę z posiekanym czosnkiem i listkami laurowymi. Dodać grzyby i dusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Wymieszać, zaprawić śmietaną i dusić jeszcze około 5 minut.
Kotlety podawać z pampuchami polanymi grzybowym sosem.








Dziękuję, było pyszne!

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. jakie pyszne kotleciki.
    Co do strukturalnej, to jakieś małe efekty są, a dlatego małe, że nie do końca się jej poddałam. Ciągle walczę o ogromną motywację!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czemu nie wylizany talerz po takich frykasach?

    OdpowiedzUsuń