Nie "Krem z pieczarek", nie "Zupa pieczarkowa na warzywnym wywarze z maślaną nutą", nie "Pieczarki w bulionie z warzywami" tylko po prostu zwykła ordynarna pieczarkowa. Odkąd prowadzimy tego bloga, moje życie całkowicie podporządkowało się jedzeniu i większość potraw, które w zamyśle mają się znaleźć na blogu, musi być oryginalna, wystylizowana, wymyślna i najlepiej taka, której nikt dotąd nie jadł. Coraz częściej jednak dochodzi do głosu rozsądek, który zadaje jedno kluczowe pytanie: "Po co to wszystko?" i w sumie nie potrafię na nie odpowiedzieć. Bo czy na co dzień jest aż tak istotne, czy warzywa w zupie są pokrojone w "julienne" (cieniutkie paseczki), czy w grubo ciosaną kostkę? Owszem, miło czasem zjeść coś innego, eleganckiego i oryginalnego, ale nie wariujmy! Jedzenie ma przede wszystkim smakować i być podane na czystych talerzach (niekoniecznie ubranych w "garni"...).
W myśl idei "wracamy do korzeni" proponuję dziś pieczarkową, czyli zupę, która królowała (nadal króluje?) w szkolnych stołówkach, barach mlecznych i na obiadach w domu wczasowym. Do tego obowiązkowo śmietana, która musi się zważyć. Jedynym szaleństwem, na jakie sobie pozwalam jest dodatek suszonych grzybów, dzięki którym zupa ma niesamowity grzybowy smak i zapach. I wcale nie trzeba jej blendować ani stroić płatkami róż, sama w sobie jest wyśmienita.
Jak to zrobić:
- 400 g pieczarek
- zestaw włoszczyzny (kawałek pora, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera)
- 5-6 suszonych grzybów
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- śmietana
- sól i pieprz
W garnku zagotować 1,5 litra wody z listkami laurowymi, zielem angielskim i pokruszonymi grzybami. W międzyczasie pokroić włoszczyznę w dowolne kawałki i kiedy woda w garnku się zagotuje wrzucić warzywa. Obrać pieczarki i pokroić w dowolne kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim pieczarki z cebulą, czosnkiem i dużą szczyptą soli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy warzywa w garnku zmiękną wrzucić do nich pieczarki z cebulą i czosnkiem (koniecznie razem z masłem, na którym się smażyły!) i ziemniaki. Całość gotować aż wszystkie warzywa w garnku będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną i na końcu doprawić pieprzem i solą według smaku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz