Takie właśnie są pepparkakor, czyli szwedzkie cienkie pierniczki, które możecie też znaleźć w sklepach Ikea. Są tak proste w przygotowaniu, że moim zdaniem nie warto sięgać po gotowca, tylko zrobić je sobie w domu. Potem można się pobawić w lukrowanie, ozdabianie, albo po prostu je zjeść bez dodatków. Przepis pochodzi z książki kucharskiej wydanej przez Ikeę pt. "Fika". Widnieją tam jako "ciasteczka imbirowe", ale nazwa jest absolutnie nietrafiona, bo to są jedne z najbardziej piernikowych pierników, jakie jadłam, a nazwa "Ciasteczka imbirowe" wcale tego nie oddaje...poza tym, co ciekawe, w przepisie podanym w książce na liście składników nie ma imbiru (dziwne pamiętając, że pieczemy ciasteczka imbirowe...), więc ja go dodałam. Zwróćcie też uwagę, że w przepisie nie użyłam ani grama jajka. Miła wiadomość dla alergików :)
Jak to zrobić (ok. 100 sztuk):
UWAGA: ilości cukru, syropu i mąki są podane w ml i to nie jest pomyłka - tak jest w książce. Druga sprawa to ocet - nie ma go w oryginalnym przepisie, ale ostatnio gdzieś czytałam, że dodatek octu nadaje kruchym wypiekom chrupkości. Więc dodałam i gwarantuję, że nie czuć go w smaku, a pierniczki są bardzo kruche.
- 200 ml cukru pudru
- 100 ml syropu cukrowego (ja dodałam miodu)
- 100 ml wody
- 125 g masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki kardamonu (pominęłam)
- 1/2 łyżki mielonych goździków
- 1/2 łyżki imbiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 750 ml mąki + do podsypywania przy wałkowaniu ciasta
- opcjonalnie: 1 łyżka octu (u mnie jabłkowy)
Do rondla wsypać cukier, wlać syrop/miód i wodę i zagotować, żeby cukier się rozpuścił. Do miski wsypać przyprawy, wrzucić masło i wlać gorącą mieszaninę z rondla. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia masła. Gdy masa przestygnie przesiać do miski mąkę z sodą i wyrobić ciasto. Będzie dość rzadkie, ale później zgęstnieje. Wstawić ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wałkować cieniutko i wycinać pierniczki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 4-6 minut. Trzeba uważać, bo ciasteczka łatwo przypalić!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz