Cykl otwiera zupa biała. Jest to połączenie tradycyjnej zupy kalafiorowej z zupą rybną. Bardzo smaczne połączenie! Następna w kolejce, na specjalne życzenie Darka jest zupa "w kolorze imbiru" (czyli według mnie po prostu żółta). Już myślę intensywnie jak by spełnić tę prośbę i szczerze mówiąc na razie pomysłów mam niewiele...no ale co zrobić - obiecałam, więc zupa żółta będzie na pewno.
Jak to zrobić:
- mały kalafior
- 800 g filetów białej ryby (u mnie tilapia, ale może być też dorsz, mintaj, sola)
- 2 pietruszki
- 1/2 dużego selera lub 1 mały
- 5 ziemniaków
- 1 biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki mleka
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Kalafiora podzielić na różyczki. Pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. W garnku zagotować 1,5 litra wody z liściem laurowym, oliwą i zielem angielskim. Do wrzątku wrzucić warzywa. Po około 7 minutach dodać kalafiora i filety rybne pokrojone w kostkę oraz wcisnąć czosnek. Gotować aż kalafior stanie się miękki. Doprawić mlekiem, solą i pieprzem. Dla kontrastu posypałam zieloną natką pietruszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbzUt6E_w2XpyrQ3ZHyCQiJOi5epXwcfPXAQ4ydOiM-OuAGXt7VKm_s2fSz-dHzdqv7MDpXtSdY8c5sfP84t9vITEGMdIALXtYNOLzGi2FaDpjc-SyIbF21qat2oqqZGhKEfKQuTrN_tE/s400/IMG_2709.JPG)
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Ciekawe połączenie i na pewno smaczne.Lubię kolorowe zupy.Z żółtym,to chyba nie problem.Grecka cytrynowa po dodaniu szafranu albo kurkumy,albo z dyni naturalnie żółta.Z dodatkiem imbiru nie uzyska się żółtego koloru.Ogólnie zupy z dodatkiem imbiru,ale świeżego, są świetne.Zdrowe i rozgrzewające.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńjakoś nie mam przekonania do zup rybnych za to moja mama mogłaby jej jeść bez przerwy.
OdpowiedzUsuń