PS. Ostatnio na blogu mało się dzieje, ale to wszystko z powodu pewnej serii przepisów, którą dla Was przygotowuję. Start już w poniedziałek!
Jak to zrobić (dla 2 osób):
- 1 małe awokado
- 1 gruszka
- sok z połowy cytryny
- 5-6 łyżek oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1/2 świeżej papryczki chilli (posiekana)
- 4 orzechy włoskie (pozbawione łupin i posiekane)
W miseczce wymieszać sok z cytryny z posiekanym czosnkiem, chilli, solą, tymiankiem i olejem. Odstawić na chwilę. W międzyczasie gruszkę ze skórką pozbawić pestek i pokroić wzdłuż w plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i również pokroić wzdłuż. Na talerzach układać na przemian plasterki gruszki i awokado (po połowie gruszki i awokado na osobę). Na koniec polać wszystko sosem, posypać siekanymi orzechami i od razu jeść.
SMACZNEGO!
jak uroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ awokado i gruszki można zrobić też pyszny sok. Polecam spróbować. Oczywiście taki z wyciskarki, dobrze się sprawdzają pionowe wolnoobrotowe https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/wyciskarki-pionowe/ trzeba troszkę zapłacić ale urządzenie jest tego warte. Ma mnóstwo możliwości.
OdpowiedzUsuńWolnoobrotowe wyciskarki do soków https://duka.com/pl/agd/wyciskarki-do-sokow są moim zdaniem najlepszym wyborem, jeżeli chcemy cieszyć się zawsze świeżymi, pełnowartościowymi sokami, uzyskanymi z ulubionych warzyw bądź owoców. Modele wolnoobrotowe pozwalają przyrządzić sok, który zawiera wszelkie, niezbędne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. W ten sposób stanowi on nie rzadko główny składnik wielu diet.
Usuń