Z tej okazji ode mnie propozycja i zapowiedź najbliższych "mięsnych" dań w naszym domu.
Sos do carpaccio |
- duży burak
- spora garść groszku cukrowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 startego ząbka czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka oregano
- pieprz i sól
- świeża natka pietruszki
Buraka ugotować i wystudzić.Groszek ugotować jak w tym przepisie i również ostudzić. W osobnej miseczce dokładnie wymieszać oliwę z czosnkiem, miodem, musztardą, oregano i przyprawami. Odstawić na ok. 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Buraka pokroić w cienkie plasterki i układać na talerzu tak, jak carpaccio. Na środku ułożyć kupkę z groszku i wszystko polać sosem miodowo-musztardowym. Posypać posiekaną natką. Jeść razem, tzn. groszek z burakiem :)
SMACZNEGO!
A jeszcze trzeba dodać ,że groszek koniecznie z ekologicznej uprawy czyli ogródka rodziców!
OdpowiedzUsuńOczywiście! Niepryskany :)
Usuń