Raita nie jest tak doskonała jak tzatziki, ale to całkiem ciekawa odmiana. Można ją wykorzystać, jako dodatek do warzyw, mięs lub dip do nachosów chrupanych przy meczyku..całkiem na czasie, bo początek Euro 2016 tuż tuż! Ja podałam raitę z sałatką z grillowanych warzyw: szparagów, cukinii i marchewki wymieszanych z 2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i posiekanymi świeżymi ziołami (tymianek i rozmaryn). Spróbujcie.
Jak to zrobić:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 średni ogórek pozbawiony pestek
- szczypta soli
- szczypta chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Schłodzić przez co najmniej godzinę przed podaniem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz