Na szczęście program cukrowego detoksu
Filippy Salomonsson to wyjątkowo nietypowa dieta i choć naszym celem jest
odzwyczajenie się od cukru, to desery są w nim przewidziane. Nie są to jednak
typowe słodkie przekąski, które można kupić w kiosku. Trzeba włożyć troszkę wysiłku w ich przygotowanie, ale zdecydowanie warto.
Wertując przepisy podane w
„Detoksie cukrowym” moje oko kilka razy zatrzymało się na dłużej na przepisach,
które wywołały u mnie ślinotok. Jednak decydując się na to, który Wam
zaprezentuję w ramach propozycji deserowej nie wahałam się długo. Uwielbiam
naleśniki w każdej postaci, a najbardziej oczywiście te na słodko. Aż
podskoczyłam z radości widząc przepis na dzisiejsze kokosowe naleśniki z serem
ricotta (to są raczej omlety, nie naleśniki - wychodzą grube, pyszne i sycące). Nie ma w nich nawet pół łyżeczki cukru, ale kokosowo-waniliowy aromat i do tego słodko-kwaskowata ricotta zaspokajają całkowicie apetyt na słodkości. Przepis jest przewidziany na jednego dużego naleśnika, ale ja podzieliłam porcję i usmażyłam dwa cieńsze, bo miały być deserem po śniadaniu. Uwierzcie, że najedliśmy się nimi do syta.
A teraz niespodzianka! Już we wtorek zorganizujemy dla Was konkurs, w którym do zdobycia będą 3 książki Filippy Salomonsson "Detoks cukrowy". Zapraszamy!!!
Tymczasem jednak zapomnijmy na moment o dietach i detoksach.. życzymy Wam zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
- 200 ml (ok. 80 g) mąki kokosowej (można zmielić w młynku do kawy 80 g wiórków kokosowych)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli nierafinowanej
- pół łyżeczki wanilii w proszku (lub esencji waniliowej lub aromatu waniliowego)
- 2 jajka
- 100 ml mleka migdałowego (lub jakiekolwiek inne roślinne mleko)
- olej kokosowy do smażenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka sera ricotta albo jogurtu bałkańskiego
Wymieszaj w misce mąkę kokosową, proszek do
pieczenia, sól i wanilię. Odstaw. W osobnej misce ubij widelcem jajka z mlekiem
migdałowym. Następnie wsyp suche składniki i wymieszaj. Rozgrzej łyżeczkę oleju
kokosowego na patelni, wlej masę i usmaż naleśnik z obu
stron. Do smażenia każdego kolejnego naleśnika dodawaj odrobinę oleju
kokosowego. Przed podaniem udekoruj serem ricotta i wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz