Dzisiejszy przepis propozycja na śniadanie weekendowe, bo przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu niż zalanie płatków mlekiem. Ale niech Was nie przerazi ilość czynności do wykonania! Są one proste i szybkie i zrobienie tego przepisu to tak naprawdę ok. 20 minut pracy łącznie z pieczeniem. A efekt fantastyczny, przepyszny - w sam raz na mroźne zimowe poranki. Gorąco polecam. Ach, nie muszę chyba dodawać, że jeśli nie jesteśmy amatorami mięsa to wystarczy po prostu nie dodawać szynki? ;-)
Jak to zrobić (6 sztuk):
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 6 plasterków wędzonego boczku lub szynki
- 6 jajek
- masło (1 łyżka do beszamelu i 2 łyżki do smarowania tostów)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml mleka
- tarty ser gruyère (ja użyłam tartego sera do spaghetti, który ma smak podobny do parmezanu)
- sól, gałka muszkatołowa
1 łyżkę masła roztopić w garnuszku. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać mleko, doprawić szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszać aż masa zgęstnieje i odstawić na bok do przestygnięcia.
Z kromek pieczywa odkroić skórkę (z każdej strony). Rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i posmarować z dwóch stron roztopionym masłem. Pieczywo włożyć do otworów foremki na muffiny. Na spód położyć plaster boczku/szynki. Następnie wbić jajko (trzeba pozbyć się części białka, tzn. po rozbiciu jajka nad miseczką wylewamy do niej połowę białka, a resztę z żółtkiem umieszczamy na chlebie i szynce. Można użyć jajek przepiórczych, które są mniejsze i zmieszczą się w foremce w całości). Na wierzchu nałożyć po łyżce / półtorej beszamelu i posypać tartym serem. Zapiec w temp. 160 stopni przez maksymalnie 10 minut.
Ależ ja uwielbiam takie konkretne śniadania! :)
OdpowiedzUsuńO tak, jest naprawdę sycące :)
Usuń