![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEju9fMGj3Tnwlw6_YOAuuIxAd9pA5Y25skiXd0tKZgAmA3cgkMtGIyNAsxtRTGK1xfEvkY5ijuaHAZv9W6nY3btrOeKgVBNJrS6hGbmM8ShPUQGpcCmaYtVU3Aekl4in99tZHAfA0iQN1w/s280/10999634_10203827449670049_579108222_o.jpg)
Przepis podaję za książką i stroną www.kuchnialidla.pl, ale od razu zaznaczam, że Darek użył połowy składników. Z całości wyjdzie zapiekanka dla dużej głodnej rodziny, chociaż książka podaje, że to porcja dla 4 osób...
Jeśli przeraża Cię robienie beszamelu, to myślę, że ogranieczenie się do posypania zapiekanki pokruszoną fetą z oliwkami też się sprawdzi.
Jak to zrobić:
- 2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
- 3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
- 50-70 ml oliwy z oliwek
- 2 duże cebule, posiekane
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 500 g przecieru pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina
- 600 ml mleka
- 120 g masła
- 100 g mąki
- 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie sera typu greckiego
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz