W przepisie oryginalnym mąki kukurydzianej jest 125 g, a pozostałe 50 stanowi mąka pszenna. Ale na samej kukurydzianej ciasto też wyszło bardzo dobre. Te kropeczki, które widzicie na cieście to odrobina pomarańczowego lukru (1,5 łyżki cukru pudru+1 łyżka soku pomarańczowego).
Jak to zrobić:
- 175 g mąki kukurydzianej
- 250 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- 4 jajka
- 60 ml jogurtu naturalnego
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego (jeśli nie macie to dodajcie więcej skórki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po 1 jajku, a następnie jogurt, skórkę, sok i olejek pomarańczowy. Połączyć masę z mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy (23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz