Śledzie po kaszubsku zrobione według tego przepisu nie smakują dokładnie tak, jak te sklepowe, ale myślę, że jest to kwestia pominięcia ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, co wyszło nam z pewnością na zdrowie. Być może jest to własnie prawdziwy smak tej potrawy...? Tak czy inaczej, przepis godny powtórzenia.
Jak to zrobić:
Jak to zrobić:
- 250 g filetów śledziowych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 5 goździków
- pieprz i sól (ilość wg uznania)
- masło do smażenia
Śledzie namoczyć (jeśli są bardzo słone). Odcedzone śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Ostudzić i dodać śledzie. Dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!
Jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie śledzi :)
OdpowiedzUsuńBez oleju? No to na reszcie coś w sam raz dla mnie :)) Na pewno w te święta wypróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJedyny tłuszcz to masło do smażenia dodatków. Mam nadzieję, że sprawdzą się na świątecznym stole :) Pozdrawiam! Dorota
Usuń