![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgokfgX0Wk_xyy95s9aa78OVBC7UaMpqQst-rAvSonVuX9Ei4E_H9mrFUZ1oz72S4sDA2STve9htMYVrrFd5ThX6HFJBgYIzqJE1kAT5TumZatJDDxwYAA6W7X-xEySfy9Fa5RboqCgV9w/s280/IMG_4349.JPG)
Po raz kolejny przekonałam się, że w gotowaniu nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Miały być pyszne dyniowe babeczki na bloga, ale wymyślony przeze mnie przepis dał w efekcie 12 niewyrośniętych, gumowatych stworków oraz płaskie zakalcowate ciasto. Żal, smutek i porażka. Co prawda w smaku bardzo dobre, ale absolutnie nie nadające się do pokazania szerszej publiczności. Z tego eksperymentu pozostała mi szklanka dyniowego puree (czyli rozgotowanej i zgniecionej widelcem dyni), i mimo wszystko, sporo zapału do stworzenia jakiegoś dyniowego dania na bloga. Ponieważ smak ciasta/babeczek jest naprawdę ekstra, więc odtworzyłam go w obiadowych placuszkach z dodatkiem wygrzebanego z głębi lodówki ryżu. Tym razem eksperyment udany.
Sycące, genialne, gorąco polecam!
Jako to zrobić:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukry
- 1/2 torebki ryżu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Ryż najlepiej dodać na końcu i wymieszać widelcem. Placuszki smażyć na patelni, tylko uwaga!! W cieście jest cukier, więc trzeba dość szybko przewracać placuszki, żeby się nie spaliły.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuesLw7QES4oSgV6eEHOi82cgNTz0xA3UYcnpUMGW4NyzVSXUPkt3Cn5fBlpxFxU97aZQXgiLmeh2HxxPsPPn4SSRC4LdgBhm6i-_aVhL8SwmO_8WQNT4NkJpQCONLvAzISTTgRonidrk/s280/IMG_4352.JPG) |
Z dodatkiem powideł śliwkowych są po prostu bezbłędne! |
SMACZNEGO!
Placuszki dyniowe mogłabym jadać ostatnimi czasy codziennie :)
OdpowiedzUsuń