Dziś zapraszamy na rybę w lekkiej i chrupiącej cytrynowo-orzechowej posypce. Pyszne, odświeżające i lekkie danie w towarzystwie słodkich pomidorków i oliwek. Przepis pochodzi z książki "Tradycyjne i nowoczesne dania kuchni włoskiej" i w oryginale wykorzystuje się w nim dorsza.
Jak to zrobić (dla 2 osób):
- 2 filety łososia
- 25 g bułki tartej
- 1 posiekana papryczka peperoncino
- 1 czubata łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka orzechów włoskich (4 - 5 sztuk)
- 1 łyżka posiekanych liści świeżego rozmarynu
- skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
Rybę posolić i odstawić na chwilę. Do miseczki odlać 2 łyżki soku z cytryny oraz zetrzeć skórkę z połowy cytryny. W międzyczasie w garnku lub na patelni roztopić masło, zdjąć z ognia i następnie wsypać do niego bułkę, drobno posiekane orzechy i połowę papryczki oraz rozmarynu. Wymieszać, dodać 1 łyżkę posiekanej natkę, wcisnąć ząbek czosnku, dodać skórkę z drugiej połówki cytryny oraz pozostały sok i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyć filety z ryby, na wierzchu posypać je bułką tartą z dodatkami i wstawić do gorącego piekarnika (180-200 stopni) na 20-30 minut. Podawać ze świeżą sałatą lub pomidorami.
Do miseczki sokiem z cytryny i skórką wlać oliwę i dodać pozostały rozmaryn, papryczkę i pietruszkę. Dokładnie wymieszać i powstałym dressingiem polać gorące filety.
Delikatne, przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńMNIAM !!!!!!
OdpowiedzUsuń