Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Tradycyjne i nowoczesne dania" wydawnictwa Olesiejuk. Ja podaję zmodyfikowany, ale na pewno powtórzę ten deser w wersji prawdziwie toskańskiej.
Jak to zrobić (dla 4 osób):
- 250 g sera ricotta
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- maliny
- masło do wysmarowania foremek
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać ser oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać. Foremki wysmarować masłem i na dnie ułożyć maliny. Zalać je masą serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Pudding powinien się ściąć na wierzchu i lekko przyrumienić. Podawać na zimno lub na ciepło.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
taki zamiennik sernika odpowiada mi, a jakże! wygląda super.
OdpowiedzUsuńAle bomba :) muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o taki deserek do domowego obiadku.
OdpowiedzUsuń