Ostrobok aleksandryjski to bardzo smaczna ryba. Ma tłuste, delikatne mięso o intensywnym smaku, które po upieczeniu pięknie odchodzi od skóry. Jeśli traficie jeszcze na tę promocję w Tesco to gorąco zachęcam do zrobienia zapasów :)
Jak to zrobić (dla 2 osób):
- 2 ostroboki aleksandryjskie lub jakieś inne płaskie ryby (np. flądra)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki suszonej mięty lub pęczek świeżej
- kilka kropli tabasco
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- masło
Ryby sprawić: pozbawić głów, płetw i wyfiletować (tak, żeby otrzymać 4 filety). W miseczce połączyć posiekaną w kostkę cebulkę, zgnieciony czosnek, miętę, oliwę, tabasco i sól. Powstałą mieszanką grubo posmarować 2 filety i przykryć je pozostałymi dwoma (jak kanapkę). Na folii ułożyć łyżkę masła, rybę, na rybie znów łyżkę masła i złożyć folię w kopertę (kieszonkę). Piec w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.
SMACZNEGO!
Wygląda bajecznie , ale z płetwą była bardziej stylowa.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNo faktycznie tak podana ryba to za bardzo na początku nie możemy powiedzieć z czym ona jest. Jednak mimo wszystko wierzę, że jest na pewno pyszna. Osobiście ja sobie chwalę również przepisy https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż wiem jak smaczne potrafią być dania z ryby i tym bardziej z łososiem.
OdpowiedzUsuń