Sezon grillowy rozpoczęty. Dla wszystkich mięsożerców, którym znudziły się kiełbaski, kaszanki, indyki/kurczaki, karkówki i inne banały mamy doskonałą propozycję: wołowe burgery. Wcale nie są trudne ani pracochłonne, a smakują świetnie. Można je przyrządzić na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej. Dodatki są absolutnie dowolne - co kto lubi. My zdecydowaliśmy się m.in. na prażoną cebulkę, bo w budkach z hod dogami zawsze dają jej za mało :) natomiast MUSICIE dodać sos z naszego przepisu - jest rewelacyjny!
Jak to zrobić (ok. 10 burgerów):
Burgery:
- 500 g mielonej wołowiny
 - 1 cebula
 - 150 g pieczarek
 - szczypta mocnego chilli
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżka ziół prowansalskich
 - olej rzepakowy / oliwa z oliwek
 - sól, pieprz
 
Cebulę, pieczarki i 1 ząbek czosnku podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać sól, pieprz i chilli. Mięso przełożyć do miski razem z przestudzoną cebulką z pieczarkami, sosem sojowym, ziołami i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dokładnie wyrobić mięso dłońmi (im dłużej wyrabiane, lepsza struktura burgera). Uformować burgery dłońmi (dłonie wcześniej natłuścić). Przed położeniem na grilla / patelnię burgery trzeba je schłodzić w lodówce.
Sos:
- 2 żółtka
 - 1 łyżeczka majonezu
 - 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
 - 1/2 łyżeczki miodu
 - sól i dużo pieprzu
 
Żółtka ubić z majonezem, musztardami i miodem na puszystą masę (powinna podwoić objętość). Dodać soli (do smaku) i pieprzu (dużo!!). Schłodzić przed podaniem.
Dodatki:
- grillowana / podsmażona cukinia, papryka, cebula, bakłażan
 - świeży pomidor
 - sałata
 - prażona cebulka
 - żółty ser
 
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz