Polub nas na Facebooku

środa, 2 września 2015

Przepis na jaglano-dyniowy budyń i parę słów o tym jak zniszczyć życie dziecku

Byłam ostatnio świadkiem tragicznej scenki. W sklepie w kolejce przede mną stała babcia z wnuczką. Dziewczynka miała góra 10-11 lat i wcinała wielkiego loda na patyku. Niby normalny widok, gdyby nie to, że dziewczynka była koszmarnie otyła. I nie mówię o pucułowatej buzi, a o zaawansowanej otyłości - ogromny brzuch, kilka podbródków, rozstępy na ramionkach i nogi zdeformowane w charakterystyczny "X". Babcia podeszła do kasy z zakupami, a dziewczynka mimochodem podrzuciła jej do koszyka kinder niespodziankę. Babcia na to "Masz już przecież loda, musisz jeść to jajko?", na co dziewczynka zrobiła oczka kota ze Shreka i sięgnęła po kolejnego kinderka...babcia pokornie zapłaciła za oba i zapobiegawczo kupiła dziecku do popicia fantę. Oniemiałam. Spojrzałam na dziewczynkę, potem na babcię, potem znowu na dziewczynkę i nie mogłam uwierzyć w to, co widzę. Gdzie ta kobieta ma oczy? Czy ona NAPRAWDĘ wierzy, że kupując "małej" słodycze robi dobrze? Jak może nie widzieć, jaką robi dziecku krzywdę?? Wyszły ze sklepu, nadal będąc w szoku załatwiłam swoje sprawy i w międzyczasie zauważyłam, że dziewczynka wróciła do sklepu i z zamrażarek wyciągnęła kolejnego loda. Za chwilę pojawiła się babcia, uregulowała rachunek i zadowolona z siebie opuściła sklep. Ludzie! Nie wolno robić dzieciom takiej krzywdy! To powinno być karalne i publicznie napiętnowane! Jest tyle alternatyw, mamy pełnię sezonu - maliny, borówki, śliwki, jabłka..tyle dobrych, wartościowych słodyczy do dyspozycji. W domu również bez problemu można przygotować smaczny i wartościowy deser, który wywoła na małej twarzyczce uśmiech podobny do tego pojawiającego się po zjedzeniu kinderka. Dzisiejszy przepis to tylko jedna z możliwych opcji, internet pęka w szwach od takich propozycji i myślę, że zdrowa przyszłość dzieci jest warta czasu poświęconego na poszukiwanie inspiracji.

Jak to zrobić:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 kg dyni
  • miód/cukier waniliowy
  • esencja waniliowa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
Kaszę ugotować w szklance lekko osolonej wody. Kasza musi się niemal rozgotować - w razie potrzeby dodać więcej wody. Dynię pozbawić nasion, pokroić na mniejsze kawałki i upiec ze skórą (piekarnik nagrzany do 180 stopni, czas: 20-30 minut). Kaszę zmiksować na gładko z upieczoną dynią (bez skórki) i przyprawami. Przelać do miseczek i schłodzić w lodówce. Podawać z owocami.


SMACZNEGO!