Polub nas na Facebooku

środa, 20 listopada 2013

Pyszne dietetyczne chipsy z jarmużu

Zakochałam się w jarmużu! Odkryłam istnienie tego warzywa już jakiś czas temu i naczytałam się na temat jego zdrowotnych właściwości tyle, że mogę niemal z pamięci wyrecytować listę dobroczynnych składników zawartych w tych intensywnie zielonych, przepięknie postrzępionych liściach. Niestety jarmuż jest trudno dostępny, więc jego smak poznałam dopiero niedawno. Jest naprawdę doskonały! Przypomina mix brokuła i kapusty, jest chrupiący, a jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie. Można go jeść na surowo i tak jest najkorzystniej, ale jeśli ktoś jest wrażliwy na działanie warzyw kapustnych i chce zminimalizować wszelkie dźwiękowo-zapachowe konsekwencje to bez przszkód może sobie jarmuż przyrządzić na ciepło. Co ważne, podczas obróbki termicznej jarmuż nie blednie jak inne zielone warzywa, wręcz nabiera jeszcze głębszej ciemnozielonej barwy i pięknie prezentuje się w potrawie. A co możemy z jarmużu zrobić? Oto krótka lista:
  • surówki, w których jarmuż traktujemy jak zwykłą sałatę
  • dodatek do obiadu na ciepło - wystarczy wrzucić do garnka z osoloną wodą na jakieś 5-7 minut
  • dodatek lub podstawowe warzywo w zupie
  • nadzienie do pierogów i naleśników (np. pierogi z jarmużem i serem feta albo kurczakiem)
  • dodatek do jajecznicy lub omletów (z pomidorem, jarmużem i czosnkiem...CHCĘ!! TERAZ!!)
  • składnik zdrowych zielonych koktajli (np. jabłko, banan, sok pomarańczowy i liść jarmużu..MMM...)
  • dodatek do sosów (jarmuż doskonale zastępuje np. szpinak)
  • składnik soków (tu propozycja z kanału FullyRawKristina na sok z ananasem, ogórkiem i selerem naciowym + liście jarmużu)
Dziś jednak proponuję Wam wykorzystanie jarmużu jako substytut tłustych, tuczących, kalorycznych i kompletnie bezwartościowych sklepowych chipsów ziemniaczanych. Wierzcie lub nie, ale jarmużowe chipsy są tak niesamowicie chrupiące i wciągające, że znikają błyskawicznie! Nawet Darek pochłaniał je garściami, a on przeważnie na moje zdrowe eksperymenty kręci nosem :)


Zanim przejdziemy do przepisu podaję kilka faktów, które powinny przekonać Was do spróbowania tego warzywka. Otóż:

Fakt nr 1: jak większość warzyw, jarmuż jest bardzo niskokaloryczny, co oznacza, że możemy bez żadnych obaw się nim zajadać. 100 g jarmużu to zaledwie 50 kcal
Fakt nr 2: wysoka zawartość karotenoidów (w tym beta karotenu) chroni nas przed wolnymi rodnikami skuteczniej niż jakikolwiek krem przeciwzmarszczkowy z koenzymami, kwasami hialuronowymi i innymi mało skutecznymi dodatkami.
Fakt nr 3: jarmuż jest jednnym z najlepszych roślinnych źródeł wapnia. W 100 g surowych liści znajdziemy 135 mg wapnia, a w gotowanych 72 mg. Dla porównania dodam, że mleko krowie w 100 g zawiera zaledwie 100-120 mg wapnia. Zaskoczeni?
Fakt nr 4: już niewielka porcja jarmużu dostarcza solidnej dawki witaminy K (niektóre źródła twierdzą, że jarmuż pokrywa w ponad 100% nasze zapotrzebowanie na tę witaminę)
Fakt nr 5: wegetarianie i weganie wręcz obowiązkowo powinni włączyć do swojej diety jarmuż ze względu na wysoką zawartość żelaza. Znalazłam indformację, że jeśli ilość żelaza przeliczymy na 1 kalorię, to w jarmużu znajdziemy go więcej niż w wołowinie

No dobrze, jeśli przebrnęliście przez moją naukową paplaninę to chyba pora coś zjeść. Najlepiej jarmuż :) przepis na chipsy podaję w naszej ulubionej wersji, ale oczywiście można użyć dowolnych przypraw.

PS. Genialnym sposobem na przechowywanie jarmużu jest umycie liści i zawinięcie ich w wilgotną kuchenną ściereczkę. Tak opakowane mogą leżeć w lodówce kilka ładnych dni i nie tracą nic na swojej jędrności i chrupkości. Za pomysł dziękuję Magdzie L. - mojemu lokalnemu dostawcy jarmużu :)

Jak to zrobić:
  • 4-5 dużych liści jarmużu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli tabasco
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Usuwamy twardą łodygę z liści jarmużu, a pozostałe karbowane listki rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do większej miski. W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą i polewamy liście jarmużu. Dłońmi trzeba wszystko dokładnie wymieszać tak, aby każdy liść był pokryty przyprawami. Rozkładamy listki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 160-170 stopni z termoobiegiem. W międzyczasie liście przynajmniej raz trzeba przemieszać, żeby się równomiernie przypiekły. Gotowe chipsy przestudzić i JEŚĆ!!!!!
UWAGA: nie pieczcie ich zbyt długo, bo staną się gorzkie.



SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Masz wielki talent epicki , czytam przepisy z wielką przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń